Rotary és una organització de caràcter internacional fundada a Chicago el 23 de febrer de 1905 sota la iniciativa de Paul Harris i quatre companys de diferents professions amb la intenció de millorar la seva relació de companys i amb l’objectiu de millorar-se personalment per dedicar-se al servei de la societat local i encara més enllà del seu entorn a tot el món.

Aquesta petita entitat es va desenvolupar molt ràpidament amb socis que s’agrupen en Clubs locals primer pels Estats Units i després arreu del món.

Per soci del Club Rotary s’entén persones amb capacitat d’incidir en la societat, com professionals, emprenedors o servidors públics, que setmanalment es reuneixen per gaudir de l’amistat i tot millorant-se com a persones, sempre estan orientats a prestar l’ajut humanitari als qui ho necessitin.

El nom de Rotary va ser escollit, ja que les reunions a l'inici, se celebraven a diferents locals dels membres de l'organització , i per tant “rotaven” en el temps.

Rotary Internacional es va introduir en el 1922, ja que aleshores ja hi havien moltes ramificacions a altres països. Avui hi ha 34.282 clubs locals de Rotary Internacional presents a més de 200 països que reuneixen més d'1.200.000 socis.

Els objectius de Rotary que s’han establert a través dels anys i que han servit per solidificar l’orientació i l'objectiu comú de tots els Rotarys són:

Desenvolupar i gaudir de l'intercanvi i coneixement mutu com a oportunitat de servir millor.

Fomentar nivells elevats d’ètica en totes les activitats humanes.

Posada en pràctica de l’ideal de servei en tot moment tant a la comunitat local com al món.

Difusió del bé, la pau i l’entesa per tot el món.

És doncs, una línia de conducta ètica sense to polític ni religiós i aplicant el que es coneix com a prova quàdruple que és un mètode que es pregunta en tot el que pensem, diem i fem

És veritat?

És equitatiu per a tothom implicat?

Crearà bona voluntat i millorarà l’amistat entre els implicats?

Es beneficiaran tots els interessats?

L'organització està oberta a homes i dones de totes les races, religions i ideologies, amb activitats diverses però sempre amb un lema comú per a tot el club que es “Donar de si mateix abans de pensar en un mateix”, el servei per sobre d’un mateix.

La seu central de Rotary Internacional està localitzada a Evanston (Illinois) als Estats Units.

L’organització d’un club local està formada per un President, secretari, tresorer i macer, que tenen un mandat d’un any.

Els clubs estan agrupats en districtes i cada districte té un governador que es renova cada any elegit pels presidents del districte.

Rotary Internacional està dirigit per un president que, com totes les autoritats del Club, es renova anualment i és el responsable de definir el rumb de l’any rotary.

El projecte de servei més conegut en aquest moment és Polio –Plus iniciat en el 1985 i té com a objectiu protegir 2000 milions de nens de 122 països i així, com a exemple de l'evolució d’aquest projecte, si en l'any 1985 en el món hi va haver 385.000 casos de poliomielitis infantil, en el 2012 van ser 300 casos i tot gràcies als milers i milers d’hores de dedicació de membres rotarys i d'una aportació econòmica de Rotary de 3.850 milions de dollars.

El Club disposa també de dues organitzacions per a socis més joves, Interact per joves de 12 a 18 anys, que agrupa 220.000 joves en 117 països i Rotaract amb 175.000 membres de 18 a 30 anys , repartits entre 155 països. Les dues organitzacions tenen sempre els mateixos objectius i principis de servei que caracteritzen el Club Rotary.

A tota aquesta organització cal afegir-hi La Fundació Rotaria que partint de les aportacions modestes dels clubs, finança les activitats i projectes de servei d'iniciatives internacionals.

Rotary Internacional, pel seu prestigi i demostrada eficàcia i arrelament en tot el món, participa com a organització humanitària activament i es troba representada en alguns organismes internacionals com:

ONU: Participà en la seva fundació l'any 1945, com a organització convidada i 49 membres rotaris formaren part de membres signants de la seva carta constitutiva.

UNESCO: Es va crear a partir de la conferència convocada per Rotari Internacional en Londres, l'any 1942, en la qual van participar 21 governs.

CONSELL D'EUROPA

BANC MUNDIAL

OMS, Organització Mundial de la Salut

UNICEF

Centre de l'ONU per als Assentaments Humans.

Organització de l'ONU per a l'Agricultura i l'Alimentació.

OEA, Organització d'Estats Americans.

OUA, Organització per a la Unitat Africana.

SESPAP. Comissió Econòmica i Social per a Àsia i Pacific.

PNUMA. Programa de l'ONU per al Medi Ambient.

Rotary Internacional recomana a tots els seus Clubs que atorguin especial i preferent atenció als programes dedicats a:

Nens i nenes en risc
Ajudes a persones amb discapacitat
Atenció mèdica
Bona voluntat i comprensió internacional
Alfabetització i aprenentatge
Explosió demogràfica
Lluita contra la fam i la pobresa
Preservació del Planeta Terra.

Al llarg de sobre més de 100 anys d'història, CLUB ROTARY ha COMPTAT amb Membres rotaris il·lustres que han atorgat a l'organització gran prestigi en l'àmbit mundial.

Alguns Exemples de rotaris famosos:

John. F. Kennedy - President dels EUA
Sir Winston Churchill - Primer Ministre del Regne Unit
Thomas A. Edison - Inventor
Franklin D. Roosevelt - President dels EUA
Rainier III - Príncep de Mònaco
Carles Gustau XVI - Rei de Suècia
Guillermo Marconi - Inventor i Premi Nobel
Albert Schweitzer - Metge i Premi Nobel
Thomas Mann - novel•lista i Premi Nobel
Orville Wright - Dissenyador aeronàutic
Jean Sibelius - Compositor música clàssica
Luciano Pavaroti - Cantant d'òpera
Walt Disney - Cinema
Neil Armstrong - 1r. Astronauta a trepitjar la lluna
Sir Edmund Hillary – 1r. Alpinista en conquerir l'Everest
Dr Charles Maig - Fundador Clínica Mayo
Leopoldo Pirelli - Fundador i President Pirelli
Raymond F. Firestone - President Firestone Feu & Rubber Co
Max Cointreau - Propietari licor Cointreau - begudes
Claude Vuitton - Propietari Louis Vuitton -moda
I un molt llarg etc.

Francesc Cruellas
Març 2015